نکاتی کوچک جهت نگهداری از فرش دستباف
بیشترین آسیب دیدگیهای فرش دستباف بر اساس تجربیات مشاهده شده مربوط به ساییدگی، پوسیدگی، بیدخوردگی و تداخل رنگ است. ما در این نوشته به بررسی چند نکته کاربردی جهت نگهداری صحیح فرش دستباف میپردازیم.
پهن کردن فرش
سطحی که فرش بر روی آن گسترده می شود بايد صاف، خشک و عاری از گرد و خاک باشد.
فرش بر روی سطح گچی يا خاکی يا آهکی نبايد گسترده شود.
بهتر است فرش روی موکت يا لاستيک و يا فرش ديگری پهن نگردد.
از گذاردن گلدان و يا درختچه بر روی فرش يا کنار آن خودداری کنيد. اغلب پوسيدگی فرشها ناشی از آبهای اضافی پای گلدان ها می باشد.
در نقاطی که آب و هوای آن گرم و مرطوب می باشد بهتر است از فرشهای تمام پشم استفاده شود. چرا که اين فرش ها رطوبت کمی جذب می کنند.
فرش هايی که مورد استفاده قرار می گيرند بايد قبل از فرسوده و نخ نما شدن مرمت شوند.
از گذاردن مستقيم نوک تيز پايه صندلي، مبل و يا ميز بر روی فرش خودداری کنيد. در اين موارد از زير پايه های چوبی و يا پلاستيکی ساخته شده استفاده کنيد
از تابش نور مستقيم آفتاب بر روی فرش جلوگيری کنيد.
برای يکنواخت ماندن سطوح فرش بهتر است هر شش ماه يک بار فرش سروته شود.
در محل های پر رفت و آمد بهتر است برای از بین نرفتن ریشه ها، دور ریشه ها لفاف دوخته شود.
چرخاندن فرش
اگر فرش شما در محیط پر رفت و آمد ویا در محلی که میزان رفت و آمد در کل مساحت فرش یکسان نمیباشد پهن شده است، سالی یکبار فرش را 180 درجه بچرخانید. با اینکار در طول زمان کل فرش بصورت یکسان ساییده میشود و همواره ظاهر فرش زیبا دیده خواهد شد.
چنانچه فرش در محل های دربسته و متروک قرار دارد لازم است هر یک ماه یکبار درب ها باز و فرش ها هوا داده شده و از نظر رطوبت یا بید خوردگی مورد توجه قرار گیرد.
فرش های ابریشمی را نباید به دیوار گچی به صورتی آویخت که دیوار با پشت فرش مماس یا چسبیده باشد.
فرش هایی که کناره های آن لوله می شود باید چرم دوزی شده تا صاف روی زمین قرار گیرد. در خصوص فرش هایی که نیاز به چرم دوزی ندارند ضخامت چرم در پشت فرش باعث برآمدگی و زودتر سائیده شدن آن محل از دیگر نقاط فرش خواهد شد.
استفاده از صندلی های چرخ دار بر روی فرش باعث فرسایش آن می شود.
کثیف شدن فرش
در صورت ریختن غذا یا نوشیدنی برروی فرش، لازم است بسرعت ماده ریخته شده بدون هر گونه مالش از روی فرش جمع گردد. سپس میتوانید محل کثیفی را با سودا (آب گاز دار) شستشو داده و پس از خشک شدن فرش را جهت لکه بری به مراکز شستشوی مجاز ارسال نمایید. توجه داشته باشید که هرگز فرش خیس یا نمناک را برروی زمین پهن نکنید.
نظافت و تمیز کردن فرش
به لحاظ اینکه فرش کمتر نیاز به شست و شو پیدا کند باید زود به زود نظافت گردد و از راه رفتن با کفش هایی که خارج از منزل از آنها استفاده می شود، اجتناب شود.
جارو برقی کشیدن: با توجه به میزان رفت و آمد حداقل 2 هفته یکبار فرش را جارو برقی بکشید. انباشته شدن ذرات گرد و غبار در میان الیاف فرش باعث تسریع روند پوسیدگی فرش میگردد. حداقل سالی یکبار پشت فرش را بمدت 10 الی 15 دقیقه جارو برقی بکشید و مجددا روی فرش را جارو کنید.
هنگام نظافت فرش بهتر است پنجره ها باز باشد تا گرد و خاک ناشی از نظافت دوباره روی فرش ننشيند.
شستشوی فرش
فرش در طول زمان استفاده بايد شستشو گردد. روشویی فرش با هر نوع شامپو یا هرگونه ماشین شست و شو به عنوان خشک شویی با توجه به نفوذ مواد شوینده به داخل فرش و اختلاط آن با گرد و غبار داخل فرش باعث پوسیدگی چله ها شده و عدم دوام فرش را در پی خواهد داشت. تبليغاتی که در اين مورد در مورد شامپوهای فرش می شود واقعيت ندارد.
در صورتيکه خودتان در نظر داريد فرش را شستشو کنيد، اول آنرا کاملا تکان داده و گرد و غبار آنرا بگيريد و بعد شستشو را شروع کنيد.
شستشوی فرش در مراکز مجاز : مهمترین دلیل صدمه به فرش شما شستشو توسط افراد غیر حرفه ای و در مراکز غیرمجاز میباشد. عدم رعایت اصول شستشوی فرش دستباف میتواند صدمات جبران ناپذیری به آن وارد نماید. از شستشوی فرش در منزل و یا خشکشویی فرش جدا پرهیز نمایید. با توجه به میزان رفت و آمد بروی فرش، بین 2 تا 4 سال یکبار فرش را جهت شستشو به مراکز مجاز ارسال فرمایید.
موادی که با آن فرش را می شویند، چه ویژگی باید داشته باشند؟
شستشوی فرش با مواد پاک کننده دارای خاصيت اسيدی مانند کلروهيدروسولفيتها باعث کم دوامی و از بين رفتن تارهای فرش می شود. بهترين شوينده برای فرش صابونهای کم اسيد می باشند.
هرگز جهت سفید کردن ریشه های فرش از مواد شیمیایی سفید کننده در قالیشویی ها نباید استفاده شود. زیرا اینگونه اسیدها روی چله فرش اثر نامطلوب گذاشته و پوسیدگی سریع ریشه ها را در پی خواهد داشت.
چگونه از بیدخوردگی فرش جلوگیری کنیم؟
درز های لابه لای سنگ فرش، سراميک و يا موزاييک سطحی که فرش بر روی آن پهن می شود نبايد خالی باشد زيرا مخفيگاه خوبی برای رشد بيد خواهد بود.
برای جلوگيری از بيد خوردگی پشت فرش می توانيد از مقداری پودر نفتالين يا نگزالت و يا مواد گياهی مانند تنباکو استفاده کنيد. دقت کنيد که از اين مواد در حد متعارف استفاده شود. زیرا مصرف زیادی آنها در رنگ ها اثر نامطلوب خواهد داشت.
در صورت بیدخوردگی فرش چه کار باید کرد؟
چنانچه فرش دچار بيد خوردگی شد. ابتدا بايد سطحی که فرش روی آن قرار دارد را کنترل و تميز نمود سپس نقاط بيد خورده حتما بايد ترميم گردند تا هنگام شستشو قسمتهای کنار بيد خوردگی آسيب نبينند.
عامل بيد خوردگی پشمهای ضد عفونی نشده، هوای شرجی و مرطوب ، و نگهداری فرش در محل های سربسته و متروک و يا عدم توجه ونظافت فرش می باشد. در صورتيکه فرش در محل های سربسته و متروک قرار دارد، بايد هر ماه يکبار درب ها باز گردند و فرشها مورد بارزسی قرار گيرند.
در صورتی که فرش دچار بیدخوردگی زیاد شد حتما باید شست و شو و مخفی گاه های بید گرفته شود.
اگر آب، نوشابه یا شربت روی فرش ریخت چه باید کرد؟
چنانچه آب روی فرش ريخت بايد از فرش گرفته شود و آن قسمت کاملا خشک شود.
اگر نوشابه و يا شربت روی فرش ريخته شد ابتدا باید مواد ریخته شده جمع آوری و سپس آن قسمت با آب شست و شو و خشک گردد. در صورتی که اثر غذا یا نوشابه کم باشد پس از تمیز کردن مواد ریخته شده آن قسمت را با پارچه نمدار تمیز می کنیم.
پاک کردن رنگ یا چسب ریخته شده بر روی فرش ؟
چنانچه رنگهای ساختمانی يا انواع چسبهای مايع روی فرش ريخت بايد قبل از خشک شدن، آن قسمت کاملا شستشو و خشک گردد. در صورت وقوع اين اتفاقات بايد برای شستشو از اهل فن کمک گرفت.
چنانچه در محلی بر اثر ترکیدگی لوله یا شوفاژ و غیره فرش مدتی در آب ماند و رنگ ها داخل هم دوید حتما باید قالیشویی متخصص که از عهده شست و شو و زدودن رنگ ها از فرش بر می آید مراجعه شود.
پاک کردن آدامس از روی فرش
چند تکه یخ های کوچک از یخچال بردارید و روی آدامس بگذارید تا خوب ترد شود آن تکه ترد شده را بردارید و دوباره تکه یخ را روی آدامس بگذارید .این کار را ادامه دهید تا تمام آدامس چسبیده، کنده شود ازابتدا تا پایان فقط با تکه یخ کار کنید.
پاک کردن قیر از روی فرش دستباف و ماشینی
اول اتو را به برق بزنید تا خوب داغ شود سپس تعدادی ورق کاغذ سفید در اختیارتون باشد .اول یک ورق روی قیر بگذارید و اتوی داغ شده را روی ورقه نهاده همانند اتو کشی بالا پایین کنید، قیر که نرم شد ورقه اول را بردارید از ورقه دوم استفاده کنید،مواظب باشید بیش از 1دقیقه اتو روی کاغذ نماند زیرا ممکن است به علت داغ بودن اتو فرش تان بسوزد ،خیلی با ظرافت مرتب از کاغذ های سفید استفاده کنید تا کاملا قیر ها از سطح فرش تان پاک شود این دستورالعمل مربوط به فرشهای دستباف می باشد.
برای فرشهای ماشینی از حرارت کمتری استفاده کنید زیرا فرش ماشینی از الیاف سنتتیک ومواد پلی آمیدها ویا اکریلیک بوده ممکن است حرارت زیاد خود فرش را بسوزاند.
پاک کردن لکه خون
قسمتهایی که لکه خون وجود دارد حالا از قبل بوده و یا تازه ریخته است .همانطور که فرش باز است ،مقداری کم آب سرد داخل یک کاسه و یا پیاله بریزید .با مقداری پنبه گلوله شده بزنید داخل آب و بچکانید روی لکه خون وبا صابون روی لکه بکشید طوریکه زیاد پخش نشود .زمانیکه لکه خیس شد و شروع به حرکت کرد با یک قاشق، خون را بردارید،دوباره به پنبه آب بزنید و مثل اول با قاشق بردارید .اینکار را چند بار ادامه بدهید با صبر و حوصله موفق خواهید شد تمام لکه های خون را بر طرف کنید،سعی کنید زیاد آب به اطراف لکه های خون نریزید که باعث شود خود فرش رنگ قاطی کند یاد آوری میکنیم که فقط با آب سرد انجام شود.
برای جلوگیری از جمع شدن فرش چه کاری صورت بگیرد بهتر است؟
استفاده از پد فرش (Rug Pad): این کار باعث جلوگیری از جمع شدن و چروک شدن فرش میگردد. همچنین باعث ایجاد فاصله بین پشت فرش و سطح اتاق، جذب فشار ناشی از راه رفتن و پایه های مبلمان و در نهایت باعث طول عمر فرش شما میگردد. بنا بر تحقیقات انجام شده ارتفاع الیاف فرشی که از پد برای آن استفاده نشده حدود 10 درصد سریعتر از فرشی که دارای پد است از بین میرود.در اماکنی که سیستم گرمایش از کف اتاق طراحی گردیده، گرمای ناشی از سطح باعث کاهش طول عمر فرش میگردد. پد زیر فرش تا حد زیادی جلوی این اثر تخریبی را میگیرد.
برای نگهداری فرش به مدت طولانی چه کنیم؟
چنانچه قصد ندارید فرش را کف اتاق پهن نمایید، بهترین روش جهت نگهداری فرش بمدت طولانی لوله کردن فرش و قرار دادن فرش لوله شده بصورت افقی، بدون قرار دادن هرگونه جسم سنگین بروی آن و در محیط خشک و دارای جریان هوا است. هر سه ماه یکبار فرش لوله شده را بمدت 24 ساعت در کف اتاق پهن کرده و مجددا بصورت لوله شده نگهداری کنید. اگر به علت محدودیت فضا مجبور به تا کردن فرش هستید، فرش تا شده را در جعبه مخصوص خود نگهداری کنید.